Do góry

Desery Przepis na:

Kakaowe drożdżówki z malinami

Kakaowe drożdżówki z malinami

Autor:

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 78

Dodano:

Odsłon: 512

Klasyka w innym wydaniu. Miękkie, delikatne, puszyste drożdżówki w kakao i malinami

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Świeże drożdże pokruszyć, dodać do nich łyżkę cukru, mąki i mleko. Wymieszać. Odstawić na 15 minut do podwojenia się zaczynu.
    Mąkę, cukier, sól, jajko, żółtka, kakao wymieszać. Dodać zaczyn drożdżowy i wyrobić. Dolać roztopione i ostudzone masło. Wyrobić do momentu aż ciasto będzie elastyczne i giętkie. Zostawić w misce pod przykryciem w ciepłym miejscu na 90 minut.

  2. Po tym czasie krótko zagnieść ciasto. Podzielić go na 9 części. Uformować na kształt bułeczek i ułożyć kilkucentymetrowej odległości na blasze. Przykryć szmatką i zostawić do wyrośnięcia na 40 minut.

    Po wyrośnięciu dnem szklanki zrobić wgłębienie. Dodać po łyżeczce kremu czekoladowego i kilka malin. Bułki posmarować jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st przez 17-18 minut. Po wystudzeniu rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i polać każdą drożdżówkę roztopioną czekoladą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń