Do góry

Desery Przepis na:

Kakaowe eklerki

Kakaowe eklerki

Autor:

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 6687

Dodano:

Odsłon: 2

Przepis wart wypróbowania: "Kakaowe eklerki"

Składniki

  • 30 dag mrożonych wiśni
  • szczypta soli
  • 10 dag cukru
  • 6 dag masła
  • 12
  • 5 dag mąki
  • 1 dag kakao
  • 3 jajka
  • 40 dag kwaśnej śmietany
  • 3 dag cukru
  • pudru
  • 1 łyżka wiśniówki
  • 4 markizy czekoladowe przekładane kremem waniliowym
  • cukier puder
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. ok. 60 minut.

  2. Wiśnie przełożyć na sitko i pozostawić tak, aż rozmarzną i dobrze ociekną. W garnku zagotować 200 ml wody z cukrem, solą i masłem. Do wrzącego płynu wsypać mąkę wymieszaną z kakao i, mieszając, gotować, aż ciasto zbije się w kulę. Zdjąć z ognia. Od razu do ciasta wbić 1 jajko, dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia. Kolejno wbijać pozostałe jajka i ucierać na gładko mikserem.

  3. Ciasto przełożyć do szprycy cukierniczej z końcówką w kształcie dużej gwiazdki. Na dwie pokryte pergaminem blachy wyciskać porcje ciasta po ok. 10 cm długości. Zachować duże odstępy, poniewać eklerki mocno wyrosną. Blachy kolejno wstawiać do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec po 20-25 minut. Ciastka wystudzić.

  4. Kwaśną śmietanę utrzeć z cukrem pudrem i wiśniówką. Krem przełożyć do szprycy z końcówką do nadziewania pączków. Do środka każdego eklerka wciskać porcję śmietanowego kremu. Na wierzchu eklerków położyć wiśnie i wycisnąć na nie pozo- stały krem. Ciastka markizy połamać na kawałeczki. Udekorować nimi gotowe eklerki. Można też zrezygnować z markizów, a eklerki posypać cukrem pudrem.

    Źródło: Życie na gorąco

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń