Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kakaowe eklerki"
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 175
Polecam.
Odsłon: 851
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 138
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9258
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 175
Polecam.
Odsłon: 851
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 138
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9258
Składniki
ok. 60 minut.
Wiśnie przełożyć na sitko i pozostawić tak, aż rozmarzną i dobrze ociekną. W garnku zagotować 200 ml wody z cukrem, solą i masłem. Do wrzącego płynu wsypać mąkę wymieszaną z kakao i, mieszając, gotować, aż ciasto zbije się w kulę. Zdjąć z ognia. Od razu do ciasta wbić 1 jajko, dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia. Kolejno wbijać pozostałe jajka i ucierać na gładko mikserem.
Ciasto przełożyć do szprycy cukierniczej z końcówką w kształcie dużej gwiazdki. Na dwie pokryte pergaminem blachy wyciskać porcje ciasta po ok. 10 cm długości. Zachować duże odstępy, poniewać eklerki mocno wyrosną. Blachy kolejno wstawiać do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec po 20-25 minut. Ciastka wystudzić.
Kwaśną śmietanę utrzeć z cukrem pudrem i wiśniówką. Krem przełożyć do szprycy z końcówką do nadziewania pączków. Do środka każdego eklerka wciskać porcję śmietanowego kremu. Na wierzchu eklerków położyć wiśnie i wycisnąć na nie pozo- stały krem. Ciastka markizy połamać na kawałeczki. Udekorować nimi gotowe eklerki. Można też zrezygnować z markizów, a eklerki posypać cukrem pudrem.Źródło: Życie na gorąco