Do góry

Desery Przepis na:

kakaowe ptysie z kremem mascarpone

kakaowe ptysie z kremem mascarpone

Autor: smaki-katriny

Przepisów i artykułów: 26 Ocena: 528

Dodano: 16.05.2017

Odsłon: 11355

Wyglądają i smakują wspaniale

Składniki

  • CIASTO -2 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml) -2 szklanki wody
  • -250g masła lub margaryny -6 jajek -1 czubata łyżka ciemnego kakao
  • KREM -500ml śmietany 30 lub 36% -250 g serka mascarpone
  • -4 płaskie łyżki cukru pudru
  • DODATKOWO -cukier puder do posypania
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Przygotowanie ptysiów rozpoczynamy od ciasta parzonego.

    Wodę wraz z masłem podgrzewamy do rozpuszczenia masła .
    Do gotującej wody wsypujemy mąkę i mieszamy aż ciasto zrobi się jednolite i będzie odchodzić od garnka.

  2. Studzimy.

    Do letniego ciasta wbijamy po jajku i miksujemy, dodajemy kakao.Jeśli zdarzy się, że ciasto jest zbyt gęste i np nie da się go szprycować, można dodać trochę mleka.

    Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy niewielkie ptysie.
    Można też nakładać ciasto łyżką.

    Wkładamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika i pieczemy 15 minut, potem obniżamy temperaturę do 180 i pieczemy 10-15 minut.Ptysie studzimy, kroimy na pół.


  3. * ptysi wychodzi z podanych proporcji dużo, oczywiście ich ilość zależy od wielkości, polecam robić średnie, jeśli chcecie duże ciastka musicie je piec dłużej, tak by nie były mokre w środku.


    KREM

    śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy serem mascarpone i cukier puder-miksujemy.

  4. Ptysie nadziewamy kremem, oprószamy cukrem pudrem i gotowe :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń