Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kakaowe zawijaski z serem i borówkami"
Najlepsze i ulubione śledzie w mojej rodzinie. Polecam.
Odsłon: 123
Jak często jecie koper włoski? Pewnie zdecydowanie za rzadko. Ja przyznam, że...
Odsłon: 58
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 6867
Najlepsze i ulubione śledzie w mojej rodzinie. Polecam.
Odsłon: 123
Jak często jecie koper włoski? Pewnie zdecydowanie za rzadko. Ja przyznam, że...
Odsłon: 58
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 6867
Składniki
Ciasto: mleko podgrzewam. Drożdże rozcieram z odrobiną cukru, dodaję mle ko i 2 łyżki mąki, mieszam. Odstawiam rozczyn w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość.
Masło topię i studzę. Do miski wsypuję przesianą mąkę, dodaję kakao, mieszam. Kolejno dodaję rozczyn, masło, roztrzepane jajko, szczy ptę soli i cukier. Zagniatam ciasto. Odstawiam na godzinę.
Nadzienie: ser miksuję na gładką masę z cukrami i żółtkiem. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, dzielę je na 8 kawałków i rozwałkowuję na małe placki. Na każdy nakładam po łyżeczce nadzienia i składam brzegi do środka.
Rozwałkowuję ponownie na placki (z farszem wewnątrz) i robię na ich równoległe nacięcia (na wylot, jak w faworkach, tyle że kilka), zostawiając niewielki wolny od nacięć margines dookoła placków. Chwytam brzeg placka od strony końców nacięć i zwijam go w rulon (będzie poprzecznie ponacinany). Łączę dwa końce rulonu, tworząc okrąg.
Zawijaski układam na blasze z pergaminem, zachowując między nimi odstępy. Zostawiam na 20 min, smaruję roztrzepanym białkiem. Piekę w temp. 200°C ok. 15 min. Studzę, polewam lukrem i posypuję borówkami.
60 min • Porcja 270 kcal • Koszt sztuki 1,10 gr • Przepis na 8 sztuk
Bernadeta Potocka z JasłaŹródło: Kobieta i życie