Do góry

Desery Przepis na:

Kakaowy biszkopt z karmelowym kremem

Kakaowy biszkopt z karmelowym kremem

Autor:

Przepisów i artykułów: 956 Ocena: 7976

Dodano:

Odsłon: 0

Wypróbowany przepis na "Kakaowy biszkopt z karmelowym kremem"

Składniki

  • 6 jajek
  • szklanka cukru pudru
  • 1/3 szklanki mąki kukurydzianej
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki ciemnego kakao
  • krem karmelowy
  • 2 opakowania serka mascarpone
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 50 g masła
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Natłuść i oprósz mąką dwie formy 15 x 22 cm.

  2. Ubij mikserem jajka na biały kogel-mogel (3-4 minuty). Następnie dodaj stopniowo cukier. Ubijaj, aż cukier się rozpuści (8-10 minut).

  3. Przełóż kogel-mogel do miski i dodaj pozostałe . Wymieszaj. Wlej ciasto do przygotowanych foremek. Piecz 20-25 minut, po czym wyjmij i ostudź.

  4. Na krem ubij mascarpone z 1/3 szklanki cukru pudru (2-3 minuty). Odstaw na bok.

  5. Resztę cukru podgrzewaj w rondelku na średnim ogniu, bez mieszania, aż rozpuści się i skarmelizuje (4-5 minut). Zdejmij z ognia, dodaj masło (uważaj, karmel może strzelać) i sól. Wymieszaj, po czym ostrożnie dolej 1/5 szklanki zimnej wody. Wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Połowę karmelu dodaj do kremu i wymieszaj.

  6. Jeden biszkopt posmaruj połową kremu, przykryj drugim biszkotem. Posmaruj wierzch resztą kremu, po czym polej karmelem.

    Źródło: Olivia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń