Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kakaowy biszkopt z karmelowym kremem"
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 804
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 138
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 172
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 108
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1037
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 804
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 138
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 172
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 108
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1037
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Natłuść i oprósz mąką dwie formy 15 x 22 cm.
Ubij mikserem jajka na biały kogel-mogel (3-4 minuty). Następnie dodaj stopniowo cukier. Ubijaj, aż cukier się rozpuści (8-10 minut).
Przełóż kogel-mogel do miski i dodaj pozostałe . Wymieszaj. Wlej ciasto do przygotowanych foremek. Piecz 20-25 minut, po czym wyjmij i ostudź.
Na krem ubij mascarpone z 1/3 szklanki cukru pudru (2-3 minuty). Odstaw na bok.
Resztę cukru podgrzewaj w rondelku na średnim ogniu, bez mieszania, aż rozpuści się i skarmelizuje (4-5 minut). Zdejmij z ognia, dodaj masło (uważaj, karmel może strzelać) i sól. Wymieszaj, po czym ostrożnie dolej 1/5 szklanki zimnej wody. Wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Połowę karmelu dodaj do kremu i wymieszaj.
Jeden biszkopt posmaruj połową kremu, przykryj drugim biszkotem. Posmaruj wierzch resztą kremu, po czym polej karmelem.Źródło: Olivia