Do góry

Desery Przepis na:

Kakaowy biszkopt z masą kokosową

Kakaowy biszkopt z masą kokosową

Autor:

Przepisów i artykułów: 78 Ocena: 326

Dodano:

Odsłon: 4704

Biszkopt kakaowy z kremem kokosowym bardzo smakował moim domownikom i gościom. Ciasto warte polecenia.

Składniki

  • Ciasto
  • jajka duże 5 szt
  • cukier 3/4 szkl
  • mąka tortowa 3/4 szkl
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • kakao 2 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • sól szczypta
  • Masa kokosowa
  • wiórki kokosowe 20 dag
  • mleko 2 szkl
  • masło 15 dag
  • cukier 0,3 szkl
  • budyń kokosowy 1 opakowanie
  • spirytus 2-3 łyżki
  • żelatyna 2 łyżeczki
  • Poncz
  • herbata 0,5 szkl
  • spirytus 1 łyżka
  • cukier 1 łyżeczka
  • Pozostałe
  • czekolada 5 dag
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Biszkopt
    Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo po łyżce cukru. Następnie ubijając dodawać po 1 żółtku.
    Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, dodać olej i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia dużej blaszki tej z piekarnika lub 2 mniejszych. Piec w temp 180 stopni około 12-15 minut.

  2. Krem
    1,5 szklanki mleka zagotować, wsypać wiórki, cukier i mieszając gotować kilka minut. Następnie zdjąć z ognia, pozostawić na 10-15 minut aby napęczniały.
    W pozostałym mleku wymieszać proszek budyniowy. Połączyć z wiórkami i nie przerywając mieszania gotować przez kilka minut, zdjąć z ognia, ostudzić.
    Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Masło zmiksować dodając stopniowo zimny budyń z wiórkami. Przyprawić do smaku spirytusem, połączyć z płynną żelatyną, wymieszać.

  3. Zimny biszkopt skropić ponczem przygotowanym z herbaty, cukru i spirytusu. Ciasto przekroić na pół, na 1 kawałek wyłożyć 2/3 kremu i przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć.
    Resztą kremu posmarować wierzch ciasta i ozdobnie oblać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Odłożyć do lodówki, schłodzić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kasiek_geo 01 lutego Chciałam zapytać czy mleka to na pewno 2 szklanki? Kremu wyszła mi cienka warstwa i jest dość zwięzły, wręcz twardy. Placek bardzo dobry w smaku, ale nie wygląda tak jak na zdjęciu (warstwa kremu jest gruba).

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń