Do góry

Desery Przepis na:

kakaowy przekladaniec

kakaowy przekladaniec

Autor:

Przepisów i artykułów: 168 Ocena: 4354

Dodano:

Odsłon: 36429

Przepyszne ciasto, latwo sie robi, nie jest drogie. Daje sie pieknie kroic, z powodzeniem moze byc podawane jako tort. Mozliwosci "wariacji" na jego temat jest wiele :) Ja pieklam je w kwadratowej blaszce (bok o dl. 26 cm), w oryginalnym przepisie polecano blache prostokatna 25x30 cm. Przepis pochodzi ze strony coolinarika.com.

Składniki

  • ciasto:
  • 0,5 litra mleka
  • 1 szklanka (200 ml) cukru
  • 250 g maki
  • 3 lyzki oleju
  • 4 lyzki dzemu (ja uzylam powidel sliwkowych domowej roboty)
  • 2 lyzki kakao
  • 2 plaskie lyzeczki sody oczyszczonej
  • krem:
  • 0,5 litra mleka
  • po 2 czubate lyzki maki pszennej i ziemniaczanej
  • pol szklanki cukru
  • 150 g margaryny
  • dodatkowo:
  • bita smietana lub polewa czekoladowa do dekoracji
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto: do miski wlozyc wszystkie skladniki na ciasto, ubic je mikserem (najmniejsza predkosc). Masa bedzie rzadka, nie dosypywac maki! Ciasto podzielic na 3 (w oryginale 4) rowne czesci (ja przygotowalam 3 glebokie talerze i rozlalam do nich po rowno ciasta).
    blaszke wylozyc papierem do pieczenia, wlac 1 czesc masy, piec 5- 8 minut w temperaturze 180 stopni (po uplywie 5 minut otworzyc piekarnik i sprawdzic ciasto wykalaczka). W ten sam sposob upiec pozostale dwa placki. Od jeszcze cieplych plackow odkleic delikatnie papier do pieczenia, zostawic do wystudzenia.

  2. Krem: 400 ml mleka wlac do garnka, dodac cukier i zagotowac. Obie maki pomieszac z pozostalym mlekiem, tak, by masa byla gladka i bez grudek. Wlac ja do gotujacego sie mleka z cukrem i szybko mieszajac ugotowac budyn. Budyn pozostawic do wystudzenia.
    Margaryne ubic mikserem na puch, partiami dodawac wystudzony budyn. Dobrze ubic.

  3. Gotowe placki przekladac kremem (nie nasaczac, ciasto jest deilkatne i wilgotne). Ciasto udekorowac bita smietana, lub polewa czekoladowa.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ggosienka68 12 lutego 2014 Powiem szczerze,że trochę sceptycznie podeszłam do tego przepisu,ale ciasto okazało się całkiem smaczne i robi się go bardzo szybko.Jedynie czas pieczenia nie do końca jest prawidłowy. Po 5 minutach ciasto bylo zupełnie surowe,a po 8 dopiero zaczeło sie scinac. Ja pieklam do suchego patyczka i trwało to 15 minut. Odpowiedzi: 3 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ggosienka68 09 lutego 2014 Ciasto wygląda bardzo apetycznie:)Rozumiem, że ciasto tak pięknie wyrasta dzięki dodatkowi sody. Jajek nie potrzeba? Odpowiedzi: 2 ▼

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetas197601 09 lutego 2014 prezentuje się cudnie :) zabieram przepis i zostawiam punkcik :)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń