Do góry

Dania główne Przepis na:

Kakrówka pieczona w piekarniku z pieczarkami i cebulą + pieczone ziemniaki

Kakrówka pieczona w piekarniku z pieczarkami i cebulą + pieczone ziemniaki

Autor:

Przepisów i artykułów: 414 Ocena: 6692

Dodano:

Odsłon: 5061

Oto kolejna odsłona karkówki. Wyszła miękka i soczysta, dzięki zalewie i przyprawom naprawdę pyszna i aromatyczna. Tak długi czas pieczenia mięsa ma swoje zalety - kiedy położymy obok ziemniaki, po tym czasie będą idealne, spieczone z zewnątrz i mięciutkie w środku. :-)

Składniki

  • 500g karkówki
  • 500g pieczarek
  • 2 średniej wielkości cebule
  • przyprawa do karkówki
  • 500g ziemniaków
  • sól, pieprz, papryka słodka, czosnek
  • olej
  • ...
  • Zalewa:
  • 1 szklanka wody
  • 5 łyżek octu, ja użyłam balsamicznego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Karkówkę myjemy i kroimy w cienkie plastry. Rozbijamy je jak na kotlety i przecinamy na pół. Obsypujemy przyprawą do karkówki.

  2. Pieczarki myjemy, kroimy na kawałki preferowanej wielkości. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plastry. Przygotowujemy zalewę mieszając ze sobą wszystkie składniki.

  3. W naczyniu żaroodpornym układamy mięso, które polewamy kilkoma łyżkami zalewy. Następnie wykładamy cebulę i pieczarki. Całość zalewamy pozostałą zalewą. Naczynie stawiamy na blaszce z piekarnika.

  4. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na kawałki. Dodajemy 2 łyżki oleju, po szczypcie soli, pieprzu, papryki i czosnku. Mieszamy. Wykładamy na blaszkę obok naczynia żaroodpornego. Całość pieczemy około 1 godzinę 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń