Do góry

Desery Przepis na:

Kalafior - ciasto tarte

Kalafior - ciasto tarte

Autor:

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 345

Dodano:

Odsłon: 5633

Dziś proponuję ulubione ciasto z mojego dzieciństwa, proste, bez skomplikowanych składników, dostępne prawie zawsze, z tego co akurat jest w domu. Ciasto nosi inne nazwy np. "pleśniak", ale w moim domu zawsze funkcjonowało jako KALAFIOR i ta nazwa też jest według mnie bardziej apetyczna niż pleśniak. Serdecznie polecam :-)

Składniki

  • 4 jajka (żółtka i białka osobno)
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru + 2 łyżki
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 260 g marmolady
  • cukier puder do posypania
  • bułka tarta do obsypania tortownicy
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Miękkie masło miksujemy wraz z dwiema łyżkami cukru i żółtkami (białka do osobnej miski, też będą potrzebne.)

  2. Na blat wysypujemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i na to wykładamy zmiksowaną masę.

  3. Zagniatamy ciasto.

  4. Z zagniecionego ciasta formujemy wałeczek, który dzielimy na trzy części. Jedną część wkładamy do woreczka i chowamy do zamrażalki.

  5. Drugą część przekładamy na talerz, dodajemy dwie łyżeczki kakao i zagniatamy. Zagniecione, połączone z kakao ciasto wkładamy do woreczka i do zamrażalki.

  6. Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą i na dno wykładamy trzecią część ciasta.

  7. Następnie na to ciasto nakładamy marmoladę.

  8. Na warstwę marmolady ścieramy tę część ciasta, która była z kakao i chłodziła się w zamrażalce. Ścieramy na tarce o grubych oczkach.

  9. Czas na bezę. Do białek dodajemy szczyptę soli, szklankę cukru i miksujemy na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej.

    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

  10. Na starte ciemne ciasto wykładamy ubitą bezę. Następnie na bezę ścieramy jasne ciasto, które chłodziło się w zamrażalce.

  11. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut z grzaniem góra-dół, a następnie 10 minut z termoobiegiem. Po tym czasie warto jeszcze potrzymać ciasto w piekarniku, by beza się podsuszyła, bo w przeciwnym razie ciasto opadnie.

  12. Upieczone ciasto, jeszcze gorące, obsypujemy cukrem pudrem.

  13. Moje ulubione ciasto, numer jeden. Serdecznie polecam i smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

basiliana 18 maja Znam to ciasto pod nazwą pleśniak. Jest pyszne i efektownie wygląda. Robiłam je z dżemem porzeczkowym, czas wypróbować z marmoladą:) Odpowiedzi: 3 ▼

8 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń