Do góry

Dania główne Przepis na:

Kalafior ~~przysmak Sułtana~~

Kalafior ~~przysmak Sułtana~~

Autor: bryssska

Przepisów i artykułów: 230 Ocena: 5517

Dodano: 29.04.2018

Odsłon: 941

Lekko słony kalafior przeplatający się ze słodyczą chrupiących migdałów, smak nie do opisania po prostu trzeba spróbować.

Składniki

  • 1 duży kalafior
  • 2 jaja ugotowane na twardo
  • 1 mała filiżanka sparzonych migdałów i obranych ze skórki
  • 1/2 kostki masła
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 mała łyżeczka cukru
  • sól
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kalafior dzielimy na duże różyczki i gotujemy w osolonej wodzie przez 10-12 minut, powinien być miękki ale nie rozgotowany. Na lekko zrumienione masło sypiemy pokrojone w niezbyt duże kawałki migdały i na nie wielkim ogniu rumienimy, często mieszając.

  2. Gdy nabiorą złoto-brązowej barwy, oprószamy cukrem i po minucie zestawiamy z ognia. Jaja drobno siekamy i wykładamy na środek talerza, a na około obsypujemy natką pietruszki. Ugotowany kalafior dokładnie odsączamy i układamy różyczki na przygotowanym talerzu.

  3. Całość polewamy masłem z prażonymi migdałami. Podajemy gorący. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (22)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń