Do góry

Przekąski Przepis na:

Kalafior z piekarnika

Kalafior z piekarnika

Autor:

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 1748

Dodano:

Odsłon: 18051

Może być spożywany solo lub stanowić dodatek do dań głównych.

Składniki

  • duży kalafior, 1
  • pieprz, sól,cukier, do smaku
  • masłą, 3 łyżki
  • mąki, łyżka
  • mleka, 400 ml
  • bułki tartej, 2 łyżki
  • der żółty, do posypania, wedle uzanania
1-2 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kalafior dobrze oczyścić,Gotować ok 20 min. zalewając wrzątkiem i doprawiając solą i cukrem. Podzielić na większe różyczki. Z mąki, masła robimy zasmażkę rozrzedzając mlekiem, gotować 5 minut. W naczyniu układamy kalafior, polewamy sosem. Posypujemy serem i bułką tartą. Ja piekłam pół godzinki w tem. 200 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

magusia87 01 kwietnia 2012 mniam zapmnialam ze w ten sposob kalafior smakuje jeszcze lepiej!:)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

cytryna 04 lutego 2010 To jest smaczne iszybkie danie.Ostatnio robiłam kalafiora w ciescie,teraz coś na odmiane.

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gvlba 29 stycznia 2010 Robie podobna zapiekanke tylko że z ziemniakami i szynką wędzona,ale myśle że w twojej wersji też będzie pyszny.

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

purchawencjos 27 stycznia 2010 Dziiękuje za uwagi :) Myślę że każdy smaker wie iż do zasmażek używa się zimnych płynów w innym przypadku sos nie wyjdzie :) A co do gałki to polecam zamienić ją na biały pieprz tym razem:) wychodzi sztańsko smacznie :)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kokalala 27 stycznia 2010 fajny, uwielbiam kalafior pod każdą postacią. pozdr.

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tosca 26 stycznia 2010 Ten sos, to coś na kształt beszamelu. Nie będzie grudek, jeśli mleko będzie zimne. A proponuję sos doprawić gałką muszkatołową, doskonale pasuje do kalafiora. :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kobra6 26 stycznia 2010 Ze względu na smakowitość idzie do ulubionych:):):)Pozdrawiam

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń