Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyka, którą niezmiennie uwielbiam i zawsze czekam z utęsknieniem na sezon kalafiorowy.
Pyszne ekspresowe danie na upalny dzień, marynowane śledzie w zalewie octowej...
Odsłon: 103
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 744
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 834
Polecam.
Odsłon: 578
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 478
Pyszne ekspresowe danie na upalny dzień, marynowane śledzie w zalewie octowej...
Odsłon: 103
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 744
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 834
Polecam.
Odsłon: 578
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 478
Składniki
W pierwszej kolejności usuwamy z kalafiora liście i twardą część łodygi. Następnie dokładnie go płuczemy pod strumieniem zimnej wody. Jeżeli chcemy, aby kalafior ugotował się szybciej, na spodzie trzonka robimy dwa nacięcia w kształcie krzyżyka, powinno pomóc. Do garnka (takiego, w którym zmieści się cały kalafior) wlewamy wodę. Powinna sięgać do połowy wysokości naszego garnka. Wodę solimy, doprowadzamy do wrzenia. Na gorącej wodę wrzucamy kalafiora, gotujemy 15- 20 minut. Generalnie chodzi o to, aby kalafior był miękki, ale się nie rozpadał. Powinien zachować pierwotny kształt podczas wyciągania go z wody. W trakcie gotowania kalafiora przygotowujemy bułkę tartą z masełkiem. W rondelku rozpuszczamy masło, podgrzewamy go, aż nabierze delikatnie złotego kolorku i będzie pięknie pachniało. Tu następuje odpowiedni czas, aby dodać bułkę tartą, którą mieszamy z masłem i smażymy przez chwilę do momentu jej zrumienienia. Następnie odstawiamy z ognia. Ugotowanego kalafiora osączamy na sicie, podajemy ze zrumienioną na masełku bułką tartą. Smacznego.