Do góry

Dodatki Przepis na:

Kalafior zapiekany w sosie beszamelowy

Kalafior zapiekany w sosie beszamelowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 248 Ocena: 1570

Dodano:

Odsłon: 377

Znudził się nam tradycyjnie gotowany, proponuję w takiej wersji ;)

Składniki

  • 1 kalafior
  • 1 ½ szk. mleka
  • Bułka tarta do posypania
  • 20 dag sera żółtego
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • pieprz
  • Sól
  • 10 dag pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. 1. Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie.

  2. 2. Pieczarki kroimy i obsmażamy na rozgrzanym oleju.
    3. Doprawiamy pieprzem oraz solą.

  3. 4. Następnie układamy na dnie naczynia żaroodpornego

  4. 5. Na pieczarki wykładamy ugotowany kalafior.

  5. 6. Robimy sos: masło rozpuszczamy w rondelku.

  6. 7. Do masła dodajemy mąkę, mieszając tak żeby nie powstały grudki.

  7. 8. Następnie powoli wlewamy mleko.

  8. 9. Doprawiamy pieprzem, solą, gałką.

  9. 10. Ser ścieramy na tarce o dużych oczach i połowę dodajemy do sosu.

  10. 11. Gotujemy do chwili rozpuszczenia sera i polewamy kalafior.

  11. 12. Na koniec posypujemy całość bułką tartą i resztą sera.

  12. 13. Zapiekamy 20 minut w 180˚C.
    14. Kalafior gotowy.
    15. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 17 lipca Świeży kalafior jest pyszny, ten mrożony, to już nie to samo :)
Propozycji podania jest wiele, a taki zapiekany w różnych sosach urozmaica nam dietę, bo ile można jeść taki z wody i fruuu na patelnię z masłem i bułką tartą ;)
Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń