Do góry

Dania główne Przepis na:

Kalafior zapiekany z serem żółtym

Kalafior zapiekany z serem żółtym

Autor:

Przepisów i artykułów: 716 Ocena: 46473

Dodano:

Odsłon: 1089

Co tu napisać na temat tego dania? Czasami nie trzeba wiele słów. Danie jest pyszne, aromatyczne, nie możesz poprzestać na jednej porcji. Cóż... jest też niestety kaloryczne, ale przecież od czasu do czasu możemy zapomnieć o liczeniu kalorii, ja zapomniałam ;)

Składniki

  • kalafior 1 sztuka (średniej wielkości)
  • ser żółty (u mnie Gouda) 200 g + 100 g
  • cebula 1 sztuka (mała)
  • śmietanka do zup i sosów 18% 400 ml
  • mleko 100 ml
  • jajka 2 sztuki
  • suszone zioła prowansalskie 1 łyżka
  • sól, pieprz czarny mielony
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kalafiora myjemy, oczyszczamy z ewentualnych zabrudzeń, dzielimy na różyczki. W garnku zagotowujemy wodę z solą (płaska łyżeczka). Do wrzącej wody wrzucamy różyczki kalafiora, gotujemy 5 minut, od momentu ponownego zagotowania się wody. Kalafior po takim czasie będzie lekko twardawy, ale taki ma być. Różyczki wyjmujemy z wody, odstawiamy do wystudzenia.
    W tym czasie przygotowujemy inne składniki dania.
    Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.

    W głębokim naczyniu mieszamy mleko ze śmietaną i jajkiem. Powinna powstać jednolita masa. Najlepiej użyć do tego trzepaczki rózgowej.
    Do płynnej masy dodajemy 200 g sera i pokrojoną cebulę. Wszystko razem delikatnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
    W naczyniu żaroodpornym układamy różyczki kalafiora, które następnie zalewamy przygotowanym sosem serowym.

  2. Całość posypujemy pozostałym serem i ziołami prowansalskimi. Kalafiora wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i pieczemy 40 minut.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń