Do góry

Dania główne Przepis na:

Kalafior zapiekany z ziemniakami

Kalafior zapiekany z ziemniakami

Autor:

Przepisów i artykułów: 88 Ocena: 795

Dodano:

Odsłon: 469

Proste i smaczne danie na obiad

Składniki

  • 1 średni kalafior
  • 200 g pieczarek
  • 600 g ziemniaków
  • 100 g szynki
  • 200 g kiełbasy zwyczajnej
  • 130 g startego żółtego sera
  • 300 ml soku pomidorowego
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki śmietany
  • zioła prowansalskie
  • bazylia
  • curry
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kalafior podzielić na mniejsze różyczki i ugotować w osolonej wodzie. Ziemniaki obrać i pokroić w talarki, a następnie ugotować w osolonej wodzie. Pieczarki umyć i pokroić w grube paski, a następnie podsmażyć na odrobinie tłuszczu.

    Sok pomidorowy, bazylię, koncentrat i śmietanę połączyć w miseczce na gładki sos.

  2. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć podsmażone pieczarki i oprószyć nieco pieprzem. Następnie ułożyć warstwę ugotowanych ziemniaków i doprawić curry oraz ziołami prowansalskimi. Na ziemniakach ułożyć pokrojoną w kostkę szynkę i pokrojoną w talarki kiełbasę.

  3. Następnie posypać połową sera i ułożyć ugotowany kalafior, na który wyłożyć resztę sera. Całość polać sosem pomidorowym i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 150 stopni przez ok. 15-20 minut (do momentu roztopienia się sera).



    Życzę smacznego i zapraszam do obserwowania mojego profilu w serwisie smaker.pl, na którym staram się dodawać przepisy na bieżąco, kiedy tylko mam czas gotować :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń