Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kalafiorowe różyczki w cieście"
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 137
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 34
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 137
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 34
Składniki
Kalafior starannie umyj, podziel na mniejsze różyczki. W garnku zagotuj wodę, a gdy zacznie wrzeć, dodaj cukier i sól (2-3 łyżeczki). Włóż kalafiorowe różyczki, gotuj na średnim ogniu ok. 5 minut. Odcedź.
Do miski wbij jajka, rozmąć trzepaczką lub zmiksuj. Dodaj przesianą mąkę, mleko, zioła prowansalskie lub koperek. Zmiksuj na gładkie ciasto. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
W głębokim garnku rozgrzej olej. Różyczki kalafiora zanurzaj w cieście i wkładaj na mocno rozgrzany tłuszcz. Smaż kilka minut, aż ładnie się zrumienią. Przełóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podawaj na ciepło lub zimno z dipem jogurtowo-czosnkowym.
Rada: Możesz też przygotować kalafior w cieście piwnym. Do miski wsyp 10 łyżek mąki pszennej, dodaj 200 ml jasnego piwa, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczki ostrej papryki, 2 łyżki oleju, 1/2 łyżeczki sosu sojowego, wymieszaj. Dopraw solą oraz pieprzem.
Ciasto powinno mieć konsystencję trochę gęściejszą niż ciasto naleśnikowe. Różyczki ugotowanego kalafiora obtocz w cieście i smaż na mocno rozgrzanym oleju.
40 minut. Porcja: 210 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie