Do góry

Dania główne Przepis na:

Kalafiorowy "Mózg".

Kalafiorowy Mózg.

Autor:

Przepisów i artykułów: 320 Ocena: 4449

Dodano:

Odsłon: 706

Propozycja na szybki i syty obiad,kalafior nadziany mięsem mielonym pod pierzynką z boczku jest bardzo smaczny i efektowny.

Składniki

  • 1 kalafior
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • cebulka dymka
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka majeranku
  • ulubione przyprawy do mielonego
  • czerstwa bułka
  • woda lub mleko do namoczenia bułki
  • plastry boczku
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kalafior wrzucić do wrzącej i osolonej wody,gotować 10 min.następnie wyjąc i wystudzić.
    Bułkę zalać wodą lub mlekiem i odstawić do napęcznienia.
    Mięso mielone wrzucić do miseczki,przecisnąć przez praskę czosnek,zetrzeć na tarce na drobnych oczkach cebulkę,wsypać sól i pieprz do smaku,majeranek oraz ulubione przyprawy do mielonego,wrzucić odciśniętą bułkę,i dokładnie wymieszać ręką.
    Na letni kalafior układamy farsz mięsny po całości,odginając różyczki i wciskając mięso również w środek,


  2. następnie cały kalafior zawijamy boczkiem

  3. na około jakbyśmy zawijali bandaż.
    Pieczemy ok.godz.w 180 C.
    Podajemy z ulubionymi dodatkami,danie samo w sobie jest bardzo syte,więc można je podawać.np.z surówką lub jak u nas z pieczarkami.


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń