Do góry

Dodatki Przepis na:

Kalarepa po szwajcarsku

Kalarepa po szwajcarsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 425 Ocena: 12360

Dodano:

Odsłon: 783

Kalarepa jest warzywem które coraz częściej zaczyna gościć w moim menu. W tym przepisie podsmażana jest na maśle, a potem duszona w bulionie. Dzięki temu powstaje nam lekki warzywny dodatek, który jest idealny do wielu mięsnych i rybnych potraw.

Składniki

  • 1 duża kalarepa lub dwie małe
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 cebule szalotki
  • 30 g masła
  • 200 ml bulionu
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kalarepę obieramy, kroimy w plastry, a każdy plaster kroimy w paseczki, jak na cienkie frytki.

  2. Pokrojoną kalarepę obsypujemy solą i pieprzem oraz polewamy sokiem z cytryny.

  3. Na patelni podgrzewamy masło i dodajemy do niego obrane i pokrojone w drobną kostkę szalotki, smażymy przez 2 minutki.

  4. Do cebulki dodajemy kalarepkę i podsmażamy ją jakieś dwie minuty cały czas mieszając.

  5. Podsmażoną kalarepę podlewamy bulionem. Dusimy bez pokrywki przez jakieś 10 minut, tak aby kalarepka zmiękła, a bulion wyparował.

  6. Uduszoną kalarepę przekładamy na talerz.

  7. Obsypujemy ją natką pietruszki. Podajemy na gorąco. Smacznego !!!

  8. ;-D

  9. ;-)))

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 19 lipca mmmm...pyszności,uwielbiam kalarepkę:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 19 lipca Bardzo fajny pomysł na dodatek warzywny do obiadu.
A ja jeszcze w tym roku nie jadłam kalarepki :( Sama nie mogę w to uwierzyć.
Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

konhambos 18 lipca wyglada bardzo apetycznie.
Lubie ja tez na surowo, z ziolowym dipem
Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

basiliana 18 lipca Kalarepka na maśle na pewno jest pyszna, dobry pomysł:) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń