Do góry

Dodatki Przepis na:

Kalarepa w sosie curry

Kalarepa w sosie curry

Autor:

Przepisów i artykułów: 473 Ocena: 3137

Dodano:

Odsłon: 196

Pyszna potrawka z kalarepy z sosem curry. Może być podana z ryżem lub jako dodatek do mięsa.

Składniki

  • kalarepa 2 szt
  • olej 1 łyżka
  • śmietana kremówka 150 ml
  • curry 1 łyżka płaska
  • chilii szczypta
  • cukier do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • ryż 1 woreczek
  • natka pietruszki do dekoracji
1-2 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ryż gotujemy w osolonym wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu.
    Kalarepy obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy kalarepę. Oprószamy curry, odrobiną soli i podsmażamy przez ok. 2 min. często mieszając. Następnie wlewamy śmietanę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i chili. Dusimy do czasu aż kalarepa uzyska odpowiednią miękkość.
    Porcje ryżu podajemy z kalarepą w sosie curry i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń