Do góry

Przekąski Przepis na:

Kalarepka faszerowana młodym groszkiem i serkiem

Kalarepka faszerowana młodym groszkiem i serkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 820 Ocena: 15891

Dodano:

Odsłon: 2855

Sezon na nowalijki w pełni. Może młoda kalarepa i świeży groszek Wam przypadnie do gustu.

Składniki

  • 4 małe kalarepki ( po 150 g )
  • sól
  • pęczek dymnki
  • 500 g młodego wyłuskanego groszku
  • 3 gałązki mięty cytrynowej
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżka oliwy
  • 100 g białego serka capresi puszystego
  • pieprz
  • sok z połowy cytryny
  • gałka muszkatołowa
  • żółtko
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kalarepki obrałem, delikatne listki odciąłem, umyłem, odłożyłem.
    Gotowałem je 20 minut w osolonej wodzie.
    Dymki pokroiłem w cienkie krążki. Groszek opłukałem, osączyłem. Listki mięty i kalarepek drobno posiekałem. Wywar z gotowania kalarepek zachowałem. Kalarepy ostudziłem.
    W rondlu rozgrzałem masło klarowane, dodałem mąkę, lekko zasmażyłem.
    Zasmażkę rozprowadziłem mlekiem, oprószyłem mąką i wywarem z gotowania kalarepek ( pół szklanki ), doprowadziłem do wrzenia, gotowałem 15 minut na wolnym ogniu ciągle mieszając.
    Z kalarepek odciąłem górne części i ostrożnie wydrążyłem miąższ , który pokroiłem w kosteczkę. Na dużej patelni rozgrzałem oliwę , udusiłem na niej dymkę i groszek ok. 5 minut. Dodałem pokrojony miąższ z kalarepek, serek i miętę, wymieszałem. Doprawiłem solą i pieprzem. Sos przyprawiłem sokiem z cytryny, solą, pieprzem i szczyptą gałki. Dodałem posiekane listki kalarepki. Po chwili zdjąłem z kuchenki. Oddzieliłem białko od żółtka. Żółtko ubiłem trzepaczką i połączyłem z sosem. Napełniłem kalarepki masą groszkową .

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń