Do góry

Przekąski Przepis na:

Kamskjell,po polsku przegrzebek,na purre z porow.

Kamskjell,po polsku przegrzebek,na purre z porow.

Autor:

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 967

Dodano:

Odsłon: 12756

To cos co jest bardzo popularne na przystawki w Norwegi,nie wiem czy jest to w Polsce,mysle ze gdzies w okolicach Trojmiasta,polecam sprobowac,lepsze od krewetek.

Składniki

1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pora pokroj,zagotoj wywar z kostki warzywnej,dodaj pora gotoj do miekosci odcec,po ugotowaniu dodaj do pora smietanke, dosmacz wedlug uznania i zmiksoj.

  2. Kamskjell podsmarz na patelni z kazdej strony do uzyskania zlotego koloru,wyloz na papier kuchenny,do odsaczenia tluszczu,pokroj czosnek i cebulke usmaz na tym samym oleju.

  3. Puree wykladaj na deserowy talerzyk,na to kamskjell polej wszystko sosem z patelni,dla mnie to jest rewelacja

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Jeanne 08 grudnia 2010 we Francji nazywa sie to muszle Saint Jacques (Swietego Jana ), to prawda sa bardzo smaczne i teraz wlasnie jest na nie sezon - przed Bozym Narodzeniem to czyste szalenstwo tutaj , tak jak malze i ostrygi oraz juz nie z owocow morza fois gras watrobka ze specjalnie tuczonych gesi lub kaczek ! Polecam , choc sa dosyc drogie . Mysle,ze w Polsce mozna je dostac ,ale tylko mrozone .

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

AvaGardner 08 grudnia 2010 niestety w Polsce pzegrzebki nie sa popularne:( osobiscie bardzo je lubie, Dobry przepis, jedynie co do dodam ze patelnia musi byc dobrze nagrzana..

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Agunkaa 18 maja 2010 Napisalam ze to przegrzebek,jest to owoc morza znajdujacy sie w barbzo duzych muszlach,wiem ze w Polsce moze byc problem z kupieniem tego,oczywiscie mozna tez kupic mrozone,mysle ze w dobrych sklepach rybnych powinni cos o tym wiedziec,pozdrawiam.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń