Do góry

Śniadania Przepis na:

Kanapka śledziowa

Kanapka śledziowa

Autor: Ewa_G

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 124

Dodano: 16.01.2018

Odsłon: 688

Pasta jajeczno-śledziowa podana na świeżej wece/bułce wrocławskiej to doskonały pomysł na smaczne śniadanie lub kolację. Pasta jest szybka i prosta do przygotowania, należy jednak pamiętać, by kilka godzin wcześniej namoczyć śledzie w mleku.

Składniki

  • bułka wrocławska/ weka/ bułka paryska
  • 4 filety śledziowe w oleju a'la matias
  • 1 cebula
  • 5 jajek
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
  • mleko do namoczenia śledzi
  • szczypiorek do dekoracji
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Filety śledziowe przekładamy do rondelka i zalewamy je mlekiem. Odkładamy na 2-3 godziny do wymoczenia.

  2. Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu, obieramy i kroimy w kostkę.

  3. Cebulę drobno siekamy.

  4. Śledzie osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Kroimy na mniejsze części.

  5. W misce umieszczamy śledzie, cebulę oraz jajka. Dodajemy majonez. Doprawiamy niewielką ilością soli oraz pieprzu. Mieszamy.

  6. Bułkę kroimy na około 1,5-2 cm kromki. Smarujemy pastą jajeczno-śledziową.

  7. Szczypiorek drobno kroimy. Posypujemy po kanapkach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

catha 17 stycznia Kocham śledzie w każdej postaci, a te wyglądają wyjątkowo smacznie:) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń