Do góry

Przekąski Przepis na:

Kanapki Klubowe

Kanapki Klubowe

Autor: Kocurekwkuchni

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 318

Dodano: 20.01.2013

Odsłon: 3486

Smak Wysp Brytyjskich. Delikatna słodycz indyka, świeży chleb. wspaniały pomysł na wartościową przekąskę. Mięso trzeba przygotować wcześniej,

Składniki

  • 700g fileta z indyka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka octu winnego
  • Dobry chleb
  • sałata lodowa
  • pomidor
  • bekon
  • majonez
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Filet włożyć do garnka, dodać 2 łyżeczki soli, zalać zimną wodą i odstawić na 15 minut. W tym czasie przygotować marynatę: sos sojowy, powidła, miód i ocet wlać do rondelka, doprowadzić do wrzenia i gotować ok minuty, przestudzić. Indyka wyjąć z wody i osuszyć ręcznikiem papierowym. Włożyć do woreczka (najlepiej takiego na mrożonki), zalać delikatnie marynatą, szczelnie zamknąć, trochę pougniatać i zostawić w lodówce na minimum 12 godzin - u mnie 24h (zamarynowałam w czwartek po pracy, piekłam w piątek po pracy). Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, Mięso wyjąć z woreczka, a sos przelać do osobnego naczynia. Indyka włożyć do foremki do pieczenia, nalać na dno ok 1cm gorącej wody i wstawić do piekarnika. Piec około 70 minut, co 15 minut polewać mięso sosem z marynaty.

  2. Wyjąć z pieca, ostudzić, zawinąć w folie aluminiową i zostawić w lodówce najlepiej na całą noc. Sos zlać do osobnego naczynia - będzie on bazą sosu do kanapek. Jeśli jest za rzadki można go zredukować poprzez gotowanie na małym ogniu.

  3. Majonez wymieszać z sosem z pieczeni. Mięso pokroić na plastry. Cienko pokrojony boczek wędzony zarumienić na patelni. Tłuszcz trochę się wytopi a boczek nabierze wspaniałego aromatu. Kromeczki chleba smarować sosem, układać potem kolejno indyka, pomidor, sałatę, boczek. Nałożyć trochę sosu, na górę położyć drugą kromeczkę, można spiąć wykałaczką. Podawać z frytkami (tradycyjnie) albo po prostu zjeść bez dodatkowego obciążenia kalorycznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

jonita 22 stycznia 2013 Wygląda przepysznie, aż chce się ugryźć... :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń