Do góry

Dodatki Przepis na:

Kandyzowana skórka pomarańczowa

Kandyzowana skórka pomarańczowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 722 Ocena: 48024

Dodano:

Odsłon: 9316

Najlepiej zrobić ją w momencie, gdy mamy jak wykorzystać pomarańcze. U mnie powstała przy okazji robienia sosu pomarańczowego. Taka skórka, jako dodatek do ciast, będzie jak znalazł w Tłusty Czwartek i w okresie wielkanocnym.

Składniki

  • skórka pomarańczowa z 2.5 pomarańczy
  • woda 1 szklanka
  • cukier 30 dkg
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Pomarańcze wyszorować, sparzyć wrzątkiem, osuszyć, obrać ze skórki, najlepiej tak (patrz: foto).

  2. Skórkę z pomarańczy pokroić w drobną kostkę, zalać 1/2 litra wody, odstawić na 24 godziny. Po tym czasie skórkę osączyć z wody, której część wykorzystamy do robienia syropu. Cukier oraz jedną szklankę wody spod skórki mieszamy w rondelku, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu, aż powstanie syrop (próba do nitki*). Następnie do syropu wrzucamy naszą skórkę.

  3. Całość gotujemy do momentu zeszklenia skórki(1 godzina). Gorącą skórkę, razem z syropem, przelewamy do słoiczka, zakręcamy, odstawiamy do wystudzenia.

    *Próba nitki – ochłodzoną kroplę syropu mieszamy między palcami (kciuk i palec wskazujący), jeżeli przy rozsunięciu palców kropla syropu rozciągnie się, oznacza to, że syrop jest odpowiedni.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Majubaja 01 lipca 2018 Tak jak i Ty, nigdy nie obieram z albedo (białej części skórki}, dzięki czemu skórka nie jest taka sucha.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jagoda50 19 stycznia 2015 Prawda ,to doskonały dodatek do ciast ,a szczególnie do pączków.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

aaasikkk 18 stycznia 2015 Na pewno wykorzystam "próbę nitki" przy kolejnym przygotowywaniu skórki pomarańczowej w syropie :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Joanna116 18 stycznia 2015 Super wygląda :-) dawno nie przygotowywałam skórki z pomarańczy, dzięki Twojemu przepisowi znowu zrobię, bo ciasto z takim dodatkiem jest bardzo aromatyczne :-). Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń