Do góry

Dodatki Przepis na:

Kandyzowana skórka pomarańczowa

Kandyzowana skórka pomarańczowa

Autor: anetas197601

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 7129

Dodano: 18.12.2012

Odsłon: 12365

SMAK I ZAPACH POMARAŃCZY W SAM RAZ DO ŚWIĄTECZNYCH WYPIEKÓW

Składniki

1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. POMARAŃCZE WYSZOROWAĆ, SPARZYĆ WRZĄTKIEM I OBRAĆ

  2. OSTRYM NOŻEM ODCIĄĆ BIAŁĄ CZĘŚĆ SKÓRKI (ALBEDO) - JEST GORZKIE. POWINNA ZOSTAĆ BARDZO CIENKA POMARAŃCZOWA CZĘŚĆ.

  3. SKÓRKĘ POKROIĆ NA WĄSKIE PASECZKI, WŁOŻYĆ DO RONDELKA I ZALAĆ WRZĄTKIEM GOTOWAĆ 15 MINUT.

  4. NASTĘPNIE ODCEDZIĆ I Z POWROTEM WŁOŻYĆ DO RONDLA, ZALAĆ SZKLANKĄ WODY I DODAĆ SZKLANKĘ CUKRU.

  5. PODGRZEWAĆ, CO JAKIŚ CZAS MIESZAJĄC DO CZASU AŻ WODA WYPARUJE I POWSTANIE BARDZO GĘSTY SOS

  6. WYCIĄGNĄĆ PASKI Z SOSU, UŁOŻYĆ JE NA KRATCE I POZOSTAWIĆ NA NOC DO WYSCHNIĘCIA.

  7. PRZED PODANIEM DO CIASTA SKÓRKĘ DROBNO POSIEKAĆ.SKÓRKĘ MOŻNA PRZEŁOŻYĆ DO SŁOIKA, ZALAĆ SYROPEM I PRZECHOWYWAĆ W LODÓWCE- W TAKIEJ WERSJI MOŻE BYĆ UŻYTA NP. ZAMIAST KONFITURY DO HERBATY. MOŻNA TEŻ SKÓRKĘ ZALAĆ WÓDKA I POWSTANIE POMARAŃCZÓWKA. PODOBNIE MOŻNA ZROBIĆ ZE SKÓRKĄ CYTRYNOWĄ.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Fonka 20 grudnia 2017 zrobiłam dzisiaj do sernika wyszła idealnie, dziękuję za przepis:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetas197601 31 stycznia 2013 u mnie też zniknęła :))) wyparowała czy co :)))) Dzięki bardzo

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 31 stycznia 2013 rewelacyjnie wyszło!!! trochę podczas suszenia na kratce zniknęło ;-))) 5

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetas197601 20 grudnia 2012 wiadomo zawsze coś się sklei ale nie jest źle, trzymam ją w lodówce w słoiku :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 19 grudnia 2012 Twoja skórka jest idealnie szklista, prawdziwe mistrzostwo :) A co robisz aby gotowe paski się nie sklejały ? Jak je przechowujesz?

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 18 grudnia 2012 Bardzo dobry przepis na kandyzowaną skórkę - zasługuje na najwyższą ocenę.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń