Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
SMAK I ZAPACH POMARAŃCZY W SAM RAZ DO ŚWIĄTECZNYCH WYPIEKÓW
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 636
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 61
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 509
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 503
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 636
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 61
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 509
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 503
Składniki
POMARAŃCZE WYSZOROWAĆ, SPARZYĆ WRZĄTKIEM I OBRAĆ
OSTRYM NOŻEM ODCIĄĆ BIAŁĄ CZĘŚĆ SKÓRKI (ALBEDO) - JEST GORZKIE. POWINNA ZOSTAĆ BARDZO CIENKA POMARAŃCZOWA CZĘŚĆ.
SKÓRKĘ POKROIĆ NA WĄSKIE PASECZKI, WŁOŻYĆ DO RONDELKA I ZALAĆ WRZĄTKIEM GOTOWAĆ 15 MINUT.
NASTĘPNIE ODCEDZIĆ I Z POWROTEM WŁOŻYĆ DO RONDLA, ZALAĆ SZKLANKĄ WODY I DODAĆ SZKLANKĘ CUKRU.
PODGRZEWAĆ, CO JAKIŚ CZAS MIESZAJĄC DO CZASU AŻ WODA WYPARUJE I POWSTANIE BARDZO GĘSTY SOS
WYCIĄGNĄĆ PASKI Z SOSU, UŁOŻYĆ JE NA KRATCE I POZOSTAWIĆ NA NOC DO WYSCHNIĘCIA.
PRZED PODANIEM DO CIASTA SKÓRKĘ DROBNO POSIEKAĆ.SKÓRKĘ MOŻNA PRZEŁOŻYĆ DO SŁOIKA, ZALAĆ SYROPEM I PRZECHOWYWAĆ W LODÓWCE- W TAKIEJ WERSJI MOŻE BYĆ UŻYTA NP. ZAMIAST KONFITURY DO HERBATY. MOŻNA TEŻ SKÓRKĘ ZALAĆ WÓDKA I POWSTANIE POMARAŃCZÓWKA. PODOBNIE MOŻNA ZROBIĆ ZE SKÓRKĄ CYTRYNOWĄ.