Przekąski Przepis na:
Kandyzowana skórka w czekoladzie

Przepisów i artykułów: 53 Ocena: 925
Dodano: 13.12.2011
Odsłon: 4917
Składniki
- Pomarańcz, 1
- cytryna, 1
- cukier, 1 szkl
- woda, 1 szkl
- czekolada gorzka lub mleczna, 200g
3-4 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Owoce dokładnie umyć, a najlepiej wyszorować szczoteczką pod ciepłą wodą. Odkroić część białego albedo jest gorzkie. Pokroić w 1 cm paski. Zalać gorącą woda i gotować około 15-20 min, odcedzić i osuszyć ręcznikiem papierowym.
-
W rondelku wymieszać wodę (1 szklanka) z cukrem (1 szklanka). Zagotować do rozpuszczenia się cukru. Wrzucić paski pomarańczy, gotować na zmniejszonym ogniu, aż staną się półprzezroczyste, a woda prawie cała wyparuje. Osuszyć na kratce. Pozostawić na noc, nieprzykryte, do wyschnięcia.
-
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, obtaczać skórkę i suszyć na kratce lub papierze do pieczenia.
Komentarze do przepisu (4)

annawk 16 grudnia 2011Zgłoś do usunięcia
jak dla mnie rewelacja, smak świątecznego deseru zamknięty w małym conieco:)0 Kto głosował? | Odpowiedz

BM87 16 grudnia 2011Zgłoś do usunięcia
Oryginalna przekąska :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

athe 14 grudnia 2011Zgłoś do usunięcia
pomaranczA!!! TA pomaranczA! a nie ten pomarancz!!!0 Kto głosował? | Odpowiedz

Annuar 14 grudnia 2011Zgłoś do usunięcia
To musi fantastycznie smakować, wspaniała "przekąska"0 Kto głosował? | Odpowiedz