Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kanelbullar (szwedzkie bułeczki)"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 85
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 177
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 85
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 177
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Składniki
Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj 1 szklanki mleka, 1 łyżkę cukru oraz 2-3 łyżki mąki. Wymieszaj, by nie było grudek. Miskę przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 15-20 minut.
Do pozostałej przesianej mąki dodaj cukier, sól, pozostałe mleko, wyrośnięty rozczyn oraz roztopiony tłuszcz. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Przełóż je do miski, przykryj i odstaw na 90-120 minut, aż podwoi swą objętość.
Do miękkiego masła dodaj cukier oraz cynamon, wymieszaj. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 40-50 cm. Posmaruj cynamonowym nadzieniem. Zroluj formując roladę. Ostrym nożem pokrój w plasterki o grubości 1,5-2 cm. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi odstępy.
Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 45-60 min, by podwoiły swą objętość. Wierzch bułeczek posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp cukrem. Piecz 7-10 min w temperaturze 200°C.
(bez czasu oczekiwania): 35 minut. Sztuka: 150 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie