Do góry

Desery Przepis na:

kanelbullar – szwedzkie bułeczki cynamonowe…

Przepis dnia 2016-11-18
kanelbullar – szwedzkie bułeczki cynamonowe…

Autor:

Przepisów i artykułów: 503 Ocena: 17185

Dodano:

Odsłon: 6824

kanelbullar czy też cinnamon rolls to przepyszne mięciutkie drożdżowe bułeczki pachnące cynamonem. Kiedy są ciepłe trudno poprzestać na jednej. Z podanych składników upiekłam 12 bułeczek.

Składniki

  • ciasto: 2 szkl mąki
  • 25g świeżych drożdży
  • 50g miękkiego masła
  • 1 jajko 1 żółtko
  • 1/3 szkl cukru
  • 0,5 szkl ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • do posmarowania: 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka
  • nadzienie: 50 g roztopionego masła
  • 10 g cynamonu
  • 1/3 szkl cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • lukier: 1 łyżka śmietany
  • ok 3/4 szkl cukru pudru
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę wsypujemy do miski; robimy dołek; wkruszamy drożdże, posypujemy łyżeczką cukru i zalewamy ciepłym mlekiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy dokładnie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok godzinę do wyrośnięcia.

  2. Po tym czasie wykładamy ciasto na oprószony mąką blat i rozwałkowujemy ciasto na prostokąt taki mniej więcej 20x30cm. Smarujemy roztopionym masłem, posypujemy wymieszanym cukrem z cynamonem i cukrem waniliowym. Zawijamy ciasto i kroimy ma plastry o grubości ok 3cm.

  3. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy chwile do wyrośnięcia nagrzewając piekarnik do 170st. Wierzch bułeczek smarujemy roztrzepanym z mlekiem jajkiem. Pieczemy ok 20-30min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń