Do góry

Dania główne Przepis na:

Kapuściane udka

Kapuściane udka

Autor:

Przepisów i artykułów: 481 Ocena: 4047

Dodano:

Odsłon: 5855

Zaczął się sezon na młodą kapustkę, która każdy lubi. Polecam soczyste udka faszerowane warzywami, obtoczone w pikantnej przyprawie.

Składniki

  • 6 udek
  • Pomysł na soczystego kurczak z paprykę i ziołami
  • ¼ główki młodej kapusty
  • Sól
  • Pieprz
  • 10 dag szynki wędzonej
  • 10 dag sera żółtego
  • 1 marchew
  • ½ łyżeczki octu
  • Olej do smażenia
5-6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. 1. Z udek wyjmujemy kości.

  2. 2. Doprawiamy przyprawą oraz solą.

  3. 3. Kapustę szatkujemy i prużymy na rozgrzanym oleju.

  4. 4. Marchew obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczach, przekładamy do kapusty.

  5. 5. Szynkę drobno kroimy, dodajemy również do kapusty.

  6. 6. Doprawiamy pieprzem, solą oraz octem, prużymy 10 minut.

  7. 7. Mieszamy z startym na dużych oczkach serem.

  8. 8. Gotowym farszem napełniamy otwór mięsa.

  9. 9. Dokładnie zawijamy.

  10. 10. Układamy w woreczku do pieczenia.


  11. 11. Pieczemy 30 minut w 180 °C.
    12. Udka gotowe.
    13. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń