Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kapuśniaczek z wędzonym boczkiem"
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 253
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 369
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 408
Polecam.
Odsłon: 803
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 253
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 369
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 408
Polecam.
Odsłon: 803
Składniki
czas ok. 100 min; porcja – 360 kcal cena 3,10 zł
Kiszoną kapustę prze- płucz delikatnie, odciśnij, a następnie pokrój. Włoszczyznę oczyść, potnij na kawałki. Cebulę posiekaj, a obrane ziemniaki pokrój w niedużą kostkę.
W dużym rondlu rozgrzej 2 łyżki oleju. Zrumień cebulę. Dołóż kapustę i włoszczyznę. Całość zalej 1,5 l wrzątku. Wrzuć kiełbasę, listek laurowy, po kilka ziaren ziela i pieprzu oraz 2-3 obrane ząbki czosnku.
Gotuj zupę pod przykryciem 30 min. Po tym czasie dodaj ziemniaki. Gotuj jeszcze 15 minut, aż wszystkie będą zupełnie miękkie. Zupę przypraw do smaku solą i pieprzem.
Wędzony boczek pokrój w kostkę. Wrzuć na rozgrzaną suchą patelnię i wysmaż na skwarki. Oprósz je łyżką mąki, zasmaż. Dodaj do zupy tuż przed końcem gotowania. Rozlej do talerzy. Udekoruj ziołami.
Jeśli chcesz, aby ziemniaki były smaczniejsze, nie gotuj ich w kapuśniaku ani żadnej innej kwaśnej zupie (ogórkowa, szczawiowa). Najlepiej przyrządzić je osobno i dodać do zupy już na talerzu.Źródło: Świat kobiety