Do góry

Przekąski Przepis na:

kapuśniaczki

kapuśniaczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 151 Ocena: 3743

Dodano:

Odsłon: 4204

pyszne puszyste ciasto drożdżowe z kapustką

Składniki

  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mleka
  • 8 dag drożdży
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki oleju
  • ok 1 kg mąki
  • FARSZ:
  • główka kapusty
  • 2 cebule
  • pół kostki margaryny
  • 30 dag sera białego
  • pieprz, vegeta, maga
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ciasto: z wody , mleka , cukru , soli , drożdży , 1 szklanki mąki zrobić rozczyn, jak podrośnie dodać resztę składników zagnieść ciasto , wyrabiać tak długo aż będzie odstawać od rąk, odstawić w ciepłe miejsce i przykryć ściereczką, gdy podrośnie nabierać kawałki ciasta, i dawać w środek farsz z kapusty - formować kulki i układać na wysmarowaną formę olejem i odstawić niech wyrosną i piec na złoty kolor i po wyciągnięciu z piekarnika gorące smarować lukrem przygotowanym z 3 łyżek cukru i 3 łyżek ciepłej wody.

  2. farsz: pokroić kapustę w ćwiartki ugotować w osolonej wodzie , odcedzić zimną wydusić drobno pokroić , dodać ser biały, usmażoną na margarynie cebulkę , dodać przyprawy i dokładnie wymieszać

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nebraska 26 lipca 2010 ja znam bez lukru - wystarczy przed upieczeniem "pomalować" bułeczki białkiem z jajka. Pyszne są :) Nie lubię takiej mieszanki słodkie z pieprzem itp. Zamiast świeżej kapusty robię z kiszonej,też są pyszne.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wioleta333 25 lipca 2010 tak są polukrowane może to dziwne kapusta i lukier , ale są pyszne....

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń