Do góry

Przekąski Przepis na:

Kapuśniaczki

Kapuśniaczki

Autor: patusia5

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 6398

Dodano: 10.06.2011

Odsłon: 30989

Ciasto drożdżowo-kruche z pysznym farszem z kapusty kiszonej. Palce lizać!

Składniki

  • Na ciasto:
  • 2 szkl mąki
  • 2 łyżki kwaśniej śmietany
  • 4 dkg świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 12 dkg margaryny
  • pół łyżeczki soli
  • płaska łyżeczka cukru
  • Na farsz:
  • 25 dkg kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • 4 pieczarki
  • garśc suszonych grzybków
  • sól, pieprz, liśc laurowy, ziele angielskie, kminek
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Farsz: kapustę drobno kroimy, wstawiamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Grzybki suszone zalewamy wrzątkiem, moczymy kilka godzin, a najlepiej całą noc, a następnie gotujemy 20 minut. Po ostudzeniu drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, wrzucamy posiekany czosnek i cebulę, chwilę dusimy. Następnie dodajemy drobno posiekane pieczarki. Smażymy, aż woda odparuje. Dodajemy kapustę kiszoną, grzybki suszone, przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy 2 listki laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. Farsz dusimy kilka minut. Pod koniec dodajemy kminek. Zdejmujemy z ognia do przestudzenia i wyjmujemy listki laurowe i ziele angielskie.

  2. Ciasto:drożdże rozprowadzamy ze śmietaną (musi mieć temperaturę pokojową) i łyżeczką cukru. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól, margarynę, 2 żółtka (białka odkładamy do posmarowania ciasta) oraz rozprowadzone drożdże. Zagniatamy ciasto do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne, nie powinno kleić się do rąk. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Następnie ciasto dzielimy na 3 części. Każdą rozwałkowujemy na prostokąt szerokości około 15cm i grubości około 0,5cm. Na środku ciasta układamy wałeczek farszu (zdjęcia pod adresem http://paulinka-to-ja.blogspot.com/2011/06/kapusniaczki.html). Ciasto składamy tak, by boki prostokąta pokryły się i farsz został zamknięty w środku. Brzegi ciasta uciskamy widelcem, by lepiej skleiły się. Wałek kroimy na mniejsze części, a złączone brzegi nacinamy nożem tworząc "pazurki". Kapuśniaczki układamy na wyłożonej natłuszczonym papierem blaszce. Kapuśniaczki smarujemy białkiem, posypujemy kminkiem i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Kocie 15 grudnia 2012 Pycha. Oczywiście masło, nie margaryna. Żadnej chemii w kuchni :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mufinka 11 czerwca 2011 Pyszności! Uwielbiam takie wytrawne wypieki, te z kiszoną kapustą są u mnie na pierwszym miejscu. :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń