Do góry

Zupy Przepis na:

Kapuśniak

Kapuśniak

Autor: czadowa12

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 20

Dodano: 22.01.2012

Odsłon: 1457

Smaczne

Składniki

  • włoska kapusta lub, 1 lub 2 jeśli jest nieduża
  • wywar lub woda, 2 l
  • marchewka, 1
  • pietruszka, 1
  • ziemniaki
  • masło
  • mąka, 1 łyżka
  • KOPER, pół pęczka
1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. W rondlu rozpuszczamy 2 łyżki masła. Kapustę oczyszczamy, siekamy i przesmażamy na maśle kilka minut, nie dopuszczając do zrumienienia. Kapustę zalewamy wywarem lub wodą (w takim wypadku możemy dodać kostki rosołowe). Po 10 minutach gotowania dorzucamy do rondla ziemniaki, oczyszczone i pokrojone w plasterki lub w słupki marchewkę i pietruszkę. Całość gotujemy razem do miękkości. Z łyżki mąki i łyżki masła robimy zasmażkę, którą zaprawiamy nasz kapuśniak- nie jest ona jednak konieczna. Koperek siekamy, wsypujemy do zupy, przyprawiamy solą pieprzem i sokiem z cytryny. Serwujemy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń