Do góry

Zupy Przepis na:

Kapuśniak na bulionie z jelenia

Kapuśniak na bulionie z jelenia

Autor: GREGORHSPEED

Przepisów i artykułów: 1630 Ocena: 37741

Dodano: 15.10.2014

Odsłon: 789

Coś dla koneserów dziczyzny ,miłośników dobrego smaku. Podczas przygotowywania pasztetu zostało mi sporo bulionu powstałego podczas jego przygotowywania. Nie lubię niczego marnować ,więc połączyłem bulion z jelenia z farszem kapuściano-grzybowym pozostałym z roladek. Kapuśniak wyszedł przepyszny.

Składniki

  • Bulion:
  • 1 kg mięsa z jelenia
  • 1/2 kg boczku wędzonego
  • 200 g wędzonej słoniny
  • 400 g łopatki wieprzowej
  • 200 g marchewki
  • pietruszka
  • seler
  • por (biała część)
  • 2 cebule
  • 4 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • sól
  • Dodatkowo:
  • 200 g suszonych grzybów
  • 400 g kapusty kiszonej
  • 3 liście laurowe
  • jałowiec 2 szt
  • kilka plastrów boczku wędzonego
  • kiełbasa wędzona (u nie bukowa)
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • cebula
  • łyżka smalcu
  • łyżka mąki
5-6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso z jelenia ,boczek ,słoninę i łopatkę kroimy w większą kostkę i podsmażamy na suchej patelni. Warzywa obieramy ,zalewamy zimną wodą ,dodajemy liście laurowe ,ziele angielskie ,pieprz ziarnisty ,solimy i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy mięso i uzupełniamy wodę (mięso ma być zakryte) ,gotujemy około dwóch godzin ,po czym zestawiamy z palnika i studzimy. Wystudzone mięso wraz z warzywami wyławiamy. Z mięsa zrobiłem pasztet.
    Namoczone wcześniej grzyby ,gotujemy ,wyławiamy i studzimy. Płynu nie wylewamy. Kapustę kroimy i gotujemy w wodzie po grzybach dodając liść laurowy ,jałowiec i pokrojone w paski grzyby. Lekko oprószamy solą i pieprzem i gotujemy do miękkości kapusty. W razie potrzeby dolewamy wodę. Po ugotowaniu osączamy z nadmiaru płynu ,do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
    Od całości odlewamy 1,2 l bulionu ,dodajemy pokrojone w kostkę marchewki i ziemniaki, kapustę ,boczek pokrojony w paski ,kiełbasę w plasterki i gotujemy całość do miękkości kapusty.
    Cebulę kroimy w kostkę ,podsmażamy i dodajemy łyżkę mąki. Dolewamy odrobinę bulionu ,mieszamy i dodajemy do całości. Zagotowujemy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Lwica666 17 października 2014 Kapuśniak niezły,oczywiście bez pozdrawiania beatki.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 16 października 2014 Boski! Wyobrażam sobie jak wspaniale musi smakować na takim bulionie. Na prawdę wspaniały :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wegeta 15 października 2014 Kapuśniak bardzo lubię.Na takim bulionie musi smakować wyśmienicie.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

luna76 15 października 2014 Sama nazwa już robi wrażenie :) No i perfekcyjnie podane :D Pozdrawiam :) Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń