Do góry

Zupy Przepis na:

Kapuśniak na żeberkach

Kapuśniak na żeberkach

Autor: GREGORHSPEED

Przepisów i artykułów: 1757 Ocena: 40395

Dodano: 13.02.2018

Odsłon: 859

No i mamy „atak” na kiszoną kapustę.

Składniki

  • 500-700 g żeberek wieprzowych
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 duża marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera korzeniowego
  • 3-4 ziemniaki
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki kaszy pęczak
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1 liść laurowy
  • 2 szt ziela angielskiego
  • 2 pomidory
  • kminek
  • sól, pieprz
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Żeberka myjemy, kroimy na kawałki i smażymy na rozgrzanym smalcu razem z pokrojonymi jarzynami i ziemniakami. Następnie oprószamy mąką, chwilę razem smażymy i zalewamy gorącym bulionem warzywnym. Po kilku minutach dodajemy kaszę i gotujemy 10 min.
    Kapustę kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Gotujemy na wolnym ogniu przez kwadrans, dodajemy sparzone i obrane ze skóry pomidory pokrojone na kawałki. Całość gotujemy do miękkości kapusty, do smaku doprawiamy, kminkiem, solą i pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 20 lutego W sam raz na dzisiejszy chłodny dzień:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

DomowaPiwniczka 14 lutego jeśli smakuje tak jak wygląda, to jest boski :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 14 lutego Na Walentego kapuśniak na żeberkach dla niej i dla niego xD

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Bellapi 14 lutego o tak, o tej porze roku jak najbardziej wskazane :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń