Do góry

Zupy Przepis na:

Kapuśniak po słoweńsku-Vipavska corba

Kapuśniak po słoweńsku-Vipavska corba

Autor: GREGORHSPEED

Przepisów i artykułów: 1651 Ocena: 38176

Dodano: 06.10.2017

Odsłon: 18588

Miłośnikom kapuśniaku z pewnością przypadnie do gust ta wersja bałkańskiej zupy.

Składniki

  • 300 g kapusty kiszonej
  • 150 g białej fasoli
  • 3-4 średniej wielkości ziemniaki
  • 250 g surowego wędzonego boczku
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki
  • 1 liść laurowy
  • 5-6 ziaren pieprzu
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • sól, pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Fasolę moczymy w wodzie (1,5 l) przez 12 godzin. Następnie gotujemy ją w wodzie, w której się moczyła, z dodatkiem boczku.
    W osobnym garnku gotujemy kapustę w małej ilości wody, dodając pokrojone w kostkę ziemniaki, liść laurowy i pieprz ( do miękkości).
    Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, szklimy i robimy zasmażkę, dodając mąkę, dodajemy ją do kapusty i dokładnie łączymy.
    Kiedy fasola będzie miękka, wyjmujemy boczek, kroimy go w kostkę, fasolę wraz z wywarem miksujemy na gładko.
    Wywar wlewamy do kapusty, dodajemy boczek i zagotowujemy.
    Następnie zestawiamy z płomienia, dodajemy śmietanę, mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

alutka50 11 października Ciekawe jak ziemniaki ugotują sie w towarzystwie kiszonej kapusty? Do kapuśniaku gotuję ziemniaki osobno Odpowiedzi: 1 ▼

28 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Bellapi 07 października takiego kapuśniaku jeszcze nie jadłam, oczywiście nic straconego pewnie smakuje nieziemsko :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Obserwator 06 października Dla mnie rewelacja. Polecam, tym którzy lubią zupy zabielane śmietaną.

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń