Zupy Przepis na:
Kapuśniak z białej kapusty na kiełbasie

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 4364
Dodano: 17.07.2010
Odsłon: 13368
Składniki
- biała kapusta, 1 mała główka
- kiełbasa (np. toruńska), 3-4 kawałki
- marchewka, 2 szt
- pietruszka, 2 szt
- seler, 1 mały
- por, 1 mały
- koncentrat pomidorowy, 2-3 łyżeczki
- Natka pietruszki, spora garść
- masło, 1 łyżka
- mąka, 1 łyżka
- liście laurowe, 2 szt
- ziele angielskie, 4 szt
- sól, pieprz
5-6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Kiełbasę kroimy w mniejsze kawałki, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą - stawiamy na ogniu. Włoszczyznę obieramy i kroimy w kawałki - dokładamy do kiełbasy i gotujemy na małym ogniu wywar.
-
Kapustę szatkujemy. Kiedy warzywa będą już miękkie wyjmujemy je z wywaru i wrzucamy kapustę, ziele angielskie, liście laurowe i koncentrat pomidorowy. Gotujemy aż kapusta zmięknie, dorzucamy wyjętą z wywaru i pokrojoną w kostkę marchewkę. Doprawiamy do smaku.
-
Z masła i mąki robimy zasmażkę - dodajemy do zupy i zagotowujemy. Na koniec dodajemy sporą ilość posiekanej natki z pietruszki. Życzę smacznego :)
Komentarze do przepisu (4)

Sylonix 25 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
Robię podobną tylko dodaję jeszcze majeranek. Uwielbiam ten smak:)17 Kto głosował? | Odpowiedz

Kurka_domowa 18 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
Drogi kuchciku, oczywiście, że można zagęścić zupę na wiele sposobów - to zależy od upodobań kucharza. Ten przepis przejęłam od mojej mamy - ona od lat robi ją z zasmażką i moim zdaniem taka jest najlepsza :) Pozdrawiam :)17 Kto głosował? | Odpowiedz

polkangaroo 18 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
Moje ulubione smaki 5+17 Kto głosował? | Odpowiedz

kuchcik2 18 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
A bez zasmażki nie da się zrobić zupy? Pomija się w ten sposób i dodatkowy tłuszcz (masło) i węglowodany (mąkę).Istnieje wiele sposobów na zagęszczanie zupy (np. część ziemniaków ugotować osobno i zmiksować, po czym dolać do zupy).
0 Kto głosował? | Odpowiedz