Do góry

Zupy Przepis na:

Kapuśniak z białej kapusty na kiełbasie

Kapuśniak z białej kapusty na kiełbasie

Autor: Kurka_domowa

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 4015

Dodano: 17.07.2010

Odsłon: 12638

Bardzo dobra i łatwa w przyrządzeniu zupka. Najlepsza z młodej kapustki :)

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kiełbasę kroimy w mniejsze kawałki, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą - stawiamy na ogniu. Włoszczyznę obieramy i kroimy w kawałki - dokładamy do kiełbasy i gotujemy na małym ogniu wywar.

  2. Kapustę szatkujemy. Kiedy warzywa będą już miękkie wyjmujemy je z wywaru i wrzucamy kapustę, ziele angielskie, liście laurowe i koncentrat pomidorowy. Gotujemy aż kapusta zmięknie, dorzucamy wyjętą z wywaru i pokrojoną w kostkę marchewkę. Doprawiamy do smaku.

  3. Z masła i mąki robimy zasmażkę - dodajemy do zupy i zagotowujemy. Na koniec dodajemy sporą ilość posiekanej natki z pietruszki. Życzę smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Sylonix 25 lipca 2010 Robię podobną tylko dodaję jeszcze majeranek. Uwielbiam ten smak:)

17 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kurka_domowa 18 lipca 2010 Drogi kuchciku, oczywiście, że można zagęścić zupę na wiele sposobów - to zależy od upodobań kucharza. Ten przepis przejęłam od mojej mamy - ona od lat robi ją z zasmażką i moim zdaniem taka jest najlepsza :) Pozdrawiam :)

17 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kuchcik2 18 lipca 2010 A bez zasmażki nie da się zrobić zupy? Pomija się w ten sposób i dodatkowy tłuszcz (masło) i węglowodany (mąkę).
Istnieje wiele sposobów na zagęszczanie zupy (np. część ziemniaków ugotować osobno i zmiksować, po czym dolać do zupy).

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń