Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kapuśniak z buraczkami"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 29
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 90
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 198
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 210
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 29
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 90
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 198
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 210
Składniki
Buraki starannie wyszoruj miękką szczoteczką pod strumieniem bieżącej wody. Wytrzyj i każdy owiń w kawałek folii aluminiowej (matową stroną na zewnątrz). Włóż buraki do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Piecz 1 godz. Po tym czasie wyjmij je i lekko przestudź. Obierz z łupinek i pokrój w kostkę.
Mięso umyj, pokrój w kostkę, włóż do garnka, zalej 1 litrem wody. Dodaj przyprawy. Zagotuj, zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem ok. 50 min. W tym czasie obierz, umyj i pokrój w kosteczkę włoszczyznę oraz ziemniaki.
Kapustę opłucz, poszatkuj. Przygotowane warzywa włóż do mięsa i gotuj pod przykryciem do miękkości.
Kapuśniak przypraw solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Dodaj buraki, podgrzej. Zdejmij z og nia, wsyp posiekany koperek. Kapuśniak podawaj z kleksem śmietany.
Jeszcze lepszy smak!
Do gotującego się kapuśniaku możesz też dodać 1/2 szkl. przecieru pomidorowego.Źródło: Tina