Do góry

Zupy Przepis na:

Kapuśniak z kiszonej kapusty

Kapuśniak z kiszonej kapusty

Autor:

Przepisów i artykułów: 129 Ocena: 2520

Dodano:

Odsłon: 476

Najsmaczniejszy kapuśniak z kiszonej kapusty gotowany na rosole, z cebulą, ziemniakami, zielem angielskim i liściem laurowym. Pyszna rozgrzewająca zupa kapuśniak przyprawiona papryką i koncentratem pomidorowym.

Składniki

  • 2,5 litra tłustego, przecedzonego rosołu z golonki lub żeberek
  • 0,5 litra kiszonej kapusty
  • 1 marchew
  • 1 niewielki korzeń pietruszki
  • 2 cebule
  • 5-6 ziemniaków
  • 50 g słoniny lub boczku
  • kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu czarnego
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki
  • 1 kopiasta łyżka przecieru pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku
  • posiekana natka pietruszki
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. kapustę kiszoną odcisnąć z nadmiaru soku, opłukać w zimnej wodzie, osączyć i pokroić. Bardzo kwaśną kapustę przepłukać gorącą wodą

    marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce do jarzyn

    cebule obrać: jedną pokroić w plastry, a drugą posiekać

    ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę

    słoninę pokroić w kosteczkę

  2. Do garnka włożyć kapustę kiszoną wlać wodę, tak aby tylko zakryła kapustę, dodać pokrojoną w krążki cebulę, ziele, liście laurowe i pieprz czarny. Kapustę ugotować na półmiękko i osączyć z wody.
    W rondlu wytopić słoninę, dodać posiekaną cebulę i podsmażyć. Następnie dołożyć osączoną kiszoną kapustę i poddusić razem.

  3. Zagotować rosół. Do rosołu wrzucić ziemniaki, marchew i pietruszkę - chwilę podgotować. Następnie do garnka dołożyć podduszoną z cebulą i słoniną kapustę kiszoną, mieloną paprykę i koncentrat pomidorowy. Całość doprawić solą oraz pieprzem, zagotować. Po kilku minutach zdjąć kapuśniak z ognia, wsypać posiekaną natkę pietruszki i podawać.
    Kapuśniak z kiszonej kapusty można podawać z wkładką z pieczonego lub duszonego mięsa. Można dodać żeberka z rosołu lub mięso z gotowanej w rosole golonki.
    Do kapuśniaku podajemy świeże, chrupiące pieczywo.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 10 stycznia Chyba jakieś fluidy leciały z północy, bo u nas dziś był kapuśniak, taki z ziemniakami i boczkiem :D Super, pyszna zupka :) U nas jeszcze trochę na jutro zostało, bo dużo ugotowaliśmy ;) Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń