Do góry

Zupy Przepis na:

Kapuśniak z młodej kapusty na drobiu.

Kapuśniak z młodej kapusty na drobiu.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1068 Ocena: 11257

Dodano:

Odsłon: 766

Zupa z młodej białej kapusty z dużą ilością kopru i natki pietruszki. Zupę ugotowałam na dwóch ćwiartkach z kurczaka.

Składniki

  • główka młodej kapusty (pokrojona w paski) 1 szt.
  • marchew (pokrojona w kostkę) 1 szt.
  • ziemniaki (pokrojone w kostkę) 2 szt.
  • świeży koper (drobno pokrojony) 1 pęczek
  • natka pietruszki (drobno pokrojona) 1 pęczek
  • ćwiartki kurczaka 2 szt.
  • domowa pasta rosołowa 1 stołowa łyżka
  • woda 1 litr
  • sól - 1 łyżeczka
  • Pieprz ziołowy do smaku
  • Liść laurowy 2 szt.
  • Ziele angielskie 4-5 ziaren
  • kwas z kiszonej kapusty lub sok z cytryny 3-4 łyżki stołowe
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. W litrze osolonej wody gotujemy wymyte, oczyszczone ćwiartki z kurczaka, do miękkości mięsa. Podczas gotowania zdejmujemy szumowiny. Ugotowane ćwiartki wyjmujemy z garnka na talerz, studzimy, obieramy mięsko od kości i kroimy je w mniejsze kawałki. Do garnka wkładamy pokrojone wymyte ziemniaki, marchew, liście laurowe, ziele angielskie i pastę rosołową gotujemy do miękkości. W między czasie kroimy kapustę w paski.

  2. Gdy ziemniaki i marchew będą miękkie, dodajemy do garnka pokrojone mięso i kapustę, gotujemy do zmiękczenia kapusty. Kroimy opłukany koper i natkę pietruszki. Pokrojoną zieleninę dodajemy do garnka. Doprawiamy zupę solą i ziołowym pieprzem do smaku, gotujemy kilka minut. Ugotowaną zupę wlewamy do talerzy i konsumujemy.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń