Do góry

Zupy Przepis na:

Kapuśniak ze świeżej kapusty po rosyjsku

Kapuśniak ze świeżej kapusty po rosyjsku

Autor: Obserwator

Przepisów i artykułów: 681 Ocena: 13470

Dodano: 12.02.2018

Odsłon: 3106

Danie z kuchni rosyjskiej

Składniki

  • pół głowki białej kapusty
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 marchewki
  • cebula
  • biała rzepa
  • 3 kwaśne jabłka
  • 1 l bulionu wołowego
  • 3 łyżki masła
  • pół szklanki kwasu z kiszonych ogórków
  • sól
  • pieprz
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • koperek
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Łodygi selera, marchew oraz rzepę obrałem, pokroiłem w słupki, a obraną cebulę w dużą kostkę. Warzywa obsmażyłem na maśle, przełożyłem do garnka, zalałem bulionem i szklanką wody, gotowałem 30 minut.

    Poszatkowaną kapustę dodałem do gotującej się zupy. Dodałem pieprz, ziele angielskie, sól, i liść laurowy. Gotowałem kilka minut. W międzyczasie obrałem jabłka, wypestkowałem, pokroiłem w drobną kostkę, dołożyłem do zupy.

  2. Gotowałem kapuśniak jeszcze 10 minut. Pod koniec gotowania wlałem do niej kwas ogórkowy, zagotowałem. Podałem z razowym chlebem. Przed podaniem posypałem posiekanym koperkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń