Do góry

Dania główne Przepis na:

Kapuśniaki

Kapuśniaki

Autor:

Przepisów i artykułów: 234 Ocena: 2960

Dodano:

Odsłon: 9005

kapuśniaki to pomysł na szybki obiad, na wieczór robimy ciasto i farsz, a po powrocie kończymy kapuśniaki i mamy gotowy obiad, z tego samego ciasta robię też paszteciki z mięsem

Składniki

  • ciasto: mąka pszenna 2 szkl
  • margaryna 3/4 kostki
  • jajka 2 szt
  • śmietana kwaśna 2 łyżki
  • sól, proszek do pieczenie 1 łyżeczka
  • farsz: kapusta kiszona 1/2 kg
  • pieczarki 50-60 dag
  • grzyby suszone garść
  • cebula 1 szt
  • olej
  • sól, pieprz, sos sojowy
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 1. mąkę wysypać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia i 1/2 łyżeczki soli, dodać margarynę, posiekać nożem, wbić jajka i dodać śmietanę, szybko zagnieść ciasto, włożyć do lodówki,
    2. kapustę obgotować krótko, trochę przesiekać,
    3. grzyby suszone namoczyć, ugotować,
    4. cebulę posiekać, podsmażyć na oleju, dodać pokrojone drobno pieczarki i ugotowane grzyby, dusić do odparowania płynu, doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym,
    5. ciasto rozwałkować na prostokąt, na brzegu ułożyć wałek farszu, zawinąć ciasto, odciąć, pokroić na kawałki, posmarować rozmąconym jajkiem, piec ok 23 min w 190 st, podawać z barszczykiem





    smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń