Do góry

Dania główne Przepis na:

Kapuśniaki krucho-drożdżowe

Kapuśniaki krucho-drożdżowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 320 Ocena: 4294

Dodano:

Odsłon: 6006

pyszne ciasto, jest lekkie jak ciasto drożdżowe ale nie wymaga tyle pracy

Składniki

  • ciasto: mąka 3 szkl
  • drożdże 3 dag
  • masło 12 dag
  • śmietana kwaśna 1/2 szkl
  • jajka 2+1 szt
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • cukier 1 łyżeczka
  • sól 1/2 łyżeczki
  • farsz: pieczarki 50-60 dag
  • kapusta kiszona 50 dag
  • cebula 2 szt
  • olej
  • sól, pieprz, sos sojowy
5-6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. kapustę gotować 15 min, odcedzić, można trochę przesiekać,
    2. pieczarki umyć, obrać, pokroić w plasterki, cebule pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce oleju, dodać pieczarki, dusić do odparowania płynu, dodać kapustę, dusić chwilę razem, doprawić do smaku,
    3. do miseczki wsypać łyżkę mąki, cukier, łyżkę śmietany i drożdże, lekko podgrzać, postawić do wyrośnięcia
    4. na stolnicę wysypać mąkę, dodać tłuszcz, posiekać, dodać sól i proszek do pieczenia, śmietanę i wyrośnięte drożdże, wszystko szybko wymieszać, przykryć ściereczką, zostawić na 20 min,
    5. ciasto rozwałkować w kształt prostokąta, ułożyć wałek zimnego farszu, zawinąć, odkroić pozostałe ciasto, pokroić kapuśniaki, z resztą ciasta postąpić tak samo, kapuśniaki smarować roztrzepanym jajkiem,
    6. piec w piekarniku nagrzanym do 180 st, przez ok 25 min,


    smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń