Do góry

Dodatki Przepis na:

Kapusta biała zasmażana

Kapusta biała zasmażana

Autor:

Przepisów i artykułów: 535 Ocena: 16554

Dodano:

Odsłon: 4234

Jest to moje ulubione danie z kapusty zaraz po bigosie z grzybami i śliwkami. Kapustą zasmażaną mogłabym się objadać do woli, idealna jako dodatek do obiadu. Ją trzeba spróbować jest po prostu przepyszna.

Składniki

  • 1/2 główki białej kapusty
  • 1 czerwona cebula
  • 1 kwaskowate jabłko
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki oleju do podsmażenia cebuli
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 2 łyżki oleju do zasmażki
  • 1/2 szklanki wody
  • ocet
  • cukier
  • sól i pieprz
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Obraną z zewnętrznych liści, pozbawioną grubych żył kapustę szatkujemy, oprószmy solą i odstawiamy na 10 minut.

  2. Po tym czasie kapustę zalewamy wrzątkiem. Sparzoną kapustę odsączamy na sicie.

  3. Na oleju zasmażamy posiekana cebulę, gdy się zeszkli dodajemy odsączona kapustę, pokrojone w cząstki jabłka (obrane ze skóry i pozbawione gniazd nasiennych), podlewamy 1/2 szklanki wody i dusimy do miękkości ( kapusta powinna być miękka ale nie rozgotowana).

  4. Do ugotowanej kapusty dodajemy kminek i dusimy przez około 5 minut.

  5. Na oleju zasmażamy mąkę, gdy straci smak surowizny, dodajemy zasmażkę do kapusty razem z octem, cukrem, pieprze, solą i jeszcze raz zagotowujemy.

  6. Kapustę podajemy na gorąco. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń