Do góry

Dodatki Przepis na:

Kapusta kiszona duszona

Kapusta kiszona duszona

Autor: eliot44

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 430

Dodano: 17.11.2017

Odsłon: 17589

Tradycyjny dodatek do schabowego

Składniki

3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kapustę odkwasić*, zalać wodą, zagotować. Boczek wytopić, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, lekko zrumienić. Przemieszać z kapustą. Dodać przyprawy wg uznania, gotować ok. 3 godzin. W razie nadmiernego ubywania płynu, od czasu do czasu podlewać wodą.
    *) De gustibus..., ale moim zdaniem, taka "prosto z beczki" jest zbyt kwaśna. Proponuję zalać wodą, przemieszać i odcedzić. Jeśli ktoś woli łagodniejsze smaki, czynność należy powtórzyć lub przelać kapustę bieżącą wodą (na sitku).

  2. To nie etap, raczej PS. Jeśli chcemy, by kapusta była bardziej jędrna, czas gotowania można dowolnie skrócić. Podałem 3 godziny. Dlaczego? Proszę zerknąć na moją (tę rozszerzoną) odpowiedź do jednego z komentarzy. I jeszcze kwestia cukru. Nie uwzględniłem go w debiutanckiej (dla mnie) wersji, ale przy następnych podejściach stwierdziłem, że jest niezbędny. Jeśli użyć go umiejętnie(!), znacząco podkreśli smak potrawy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń