Do góry

Przetwory Przepis na:

Kapusta kiszona w słoiki

Kapusta kiszona w słoiki

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 115

Dodano:

Odsłon: 507

Najszybszy sposób na pyszną kapustę kiszoną

Składniki

  • 6 główek dużych kapusty,
  • 3 garście soli kamiennej do przetworów(niejodowana),
  • 4 duże marchewki.
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. wykonanie:Kapustę oczyścić z wierzchnich liści,wyciąć głąby,zetrzeć na tarce jarzynowej lub przez maszynkę do mięsa(która ma odpowiednie szatkownice).Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Gdy wszystko jest gotowe dodać sól,i rękoma uciskać w misce tak aż powstanie sok,gotową kapustę wkładać do słoików odciskając sok.Gdy słoik jest napełniony kapustą soku powinno być tak tylko aby przykryło kapustę.Zamknąć szczelnie odstawić na tydzień w ciepłe miejsce,po tym czasie wstawić do piwnicy.Robiłam w tamtym roku wyszła super kwaśną.Jeśli ktoś lubi można dodać kminek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń