Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aby kiszona kapusta nie miała wciąż takiego samego smaku, staram się dodawać do niej różne sprawdzone wcześniej przeze mnie dodatki . Urozmaicają i wzbogacają smak surówek, które później przygotowujemy.
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 802
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1098
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 137
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 172
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 107
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1035
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 802
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1098
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 137
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 172
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 107
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1035
Składniki
Poszatkowaną kapustę posypać w dużej misce solą. Wymieszać, odstawić na pół godziny by zmiękła i puściła sok. Po tym czasie dodać cukier, starte jabłka i marchewkę. Ponownie wymieszać, lekko ugnieść. Część przełożyć do litrowego słoja a do reszty zetrzeć buraczka. Wymieszać i także przełożyć do słoika lub niewielkiego kamiennego garnka. Otrzymamy dwa rodzaje kiszonej kapusty: Jedna będzie z jabłkami i marchewką a druga z buraczkami. Słoiki przykryć ściereczką i najlepiej wstawić do miski bo podczas kiszenia nadmiar soków będzie się wylewał na blat. Kiszenie trwa 4-5 dni. Należy pamiętać, by każdego dnia trzonkiem, drewnianej łyżki "przebić" zawartość słoików do samego dna, by umożliwić wydostanie się gazów tworzących się podczas fermentacji. Ten zabieg sprawi, że kapusta nie będzie gorzka w smaku i szybciej się ukisi.
Po pięciu dniach, słoiki można zamknąć wieczkami i wynieść w chłodne miejsce.