Do góry

Dania główne Przepis na:

Kapusta kwaśno-Ostra

Kapusta kwaśno-Ostra

Autor:

Przepisów i artykułów: 69 Ocena: 231

Dodano:

Odsłon: 229

Zostało mi w domu trochę resztek, wiec postanowiłam coś z nich wykombinować. Danie wyszło lepiej niż się spodziewałam

Składniki

  • 200 g białek kapusty
  • 200-400g kapusty kiszonej
  • 2-3 łyżeczki musztardy (u mnie musztarda czosnkowa)
  • sól, pieprz czarny, pieprz cayenne
  • oregano (u mnie gałązka)
  • Garść śliwek suszonych
  • Garść rodzynek
  • suszona papryczka chili - ja zużyłam ok 3/4
  • połowa cebuli
  • 1 filet z kurczaka
  • garść kukurydzy (u mnie mrożona)
  • pół koncentratu pomidorowego
  • 2-3 łyżeczki pasty pomidorowej.
  • opcjonalnie zioła prowansalskie
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Białą kapustę pokroić w paski.
    Cebule w piórka.
    Podsmażyć ok 5 minut na rozgrzanej oliwie z oregano i ziołami prowansalskimi.
    Następnie dodać koncentrat pomidorowy i 150 ml. wody.
    Doprawić solą i pieprzem i drobno pokrojoną papryczką chili. Dusić aż kapusta zmięknie.
    Można dolać wody jeśli zbyt duża jej ilość odparuje. w połowie duszenia kapusty dodać śliwki pokrojone w paski.

    Kiedy kapusta będzie już odpowiednia pokroić filet na drobne kawałki i dodać do naszej potrawy. Mieszać do momentu aż filet straci swoją surowość.
    Teraz dodać kapustę kiszoną -moja była drobna więc nie musiałam jej dodatkowo kroić. dusić chwilę i dodać musztardę i pastę pomidorową. Dodać kukurydzę i rodzynki. doprawić do smaku solą i pieprzem Cayenne.

    Podawać
    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń