Do góry

Sałatki Przepis na:

Kapusta pekińska kiszona z pomarańczami

Kapusta pekińska kiszona z pomarańczami

Autor:

Przepisów i artykułów: 308 Ocena: 3323

Dodano:

Odsłon: 907

Kiszona w ten sposób kapusta pekińska jest trochę kwaśna, trochę słodka, trochę pikantna i bardzo aromatyczna, a przy tym piękna, kolorowa. Smaczna jedzona samodzielnie albo jako dodatek do obiadu. Dobrze komponuje się właściwie z każdym rodzajem potrawy. Mniam!

Składniki

  • 1 średnia kapusta pekińska
  • 2 czerwone papryki
  • 5 niezbyt wielkich pomarańczy, najlepiej czerwonych
  • 1 korzeń białej rzodkwi
  • kawałek świeżego imbiru (jakieś 3-4 cm)
  • płaska łyżka soli (najlepiej kamiennej)
  • łyżeczka płatków chili
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kapustę oczyść z uszkodzonych liści i poszatkuj cienko. Z papryki usuń gniazda nasienne i pestki, pokrój w cienkie paski. Białą rzodkiew umyj i podziel na cienkie ćwierć-plasterki. Pomarańcze obierz ze skórki (skórki zostaw na ocet, o którym napiszę wkrótce), oczyść z nadmiaru albedo (to ta biała część pod skórką) i podziel na cienkie półplasterki. W razie konieczności usuń pestki, Moro prawie nie mają pestek. Imbir obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę albo zetrzyj na tarce.

  2. Warzywa, owoce i przyprawy wymieszaj dokładnie w dużej misce i pozostaw na godzinkę, by puściły sok.

  3. Teraz zawartość miski przełóż do słoja i ubij porządnie, by kiszonka pokryła się sokiem.

  4. Słoik zamknij szczelnie i pozostaw go w raczej ciepłym miejscu na 3-4 dni. Potem możesz przenieść słoik w chłodniejsze miejsce – dzięki temu kapusta pekińska kiszona z pomarańczami nie stanie się bardzo kwaśna.

  5. Zależnie od panującej w pomieszczeniu temperatury kiszonka powinna być gotowa już po około 3 dniach. Warto ją wtedy spróbować i zdecydować, czy wolisz bardziej kwaśną (wtedy zostaw ją na blacie przez kolejny dzień czy dwa, choć oczywiście możesz już podjadać), czy taki smak już Ci odpowiada (wówczas przenieś ją do chłodu).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 18 stycznia 2018 Bardzo ciekawe połączenie, trzeba będzie w sezonie zrobić :) Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 18 stycznia 2018 uwielbiam, kiszonki, pomarancza za bardzo nie dominuje smaku? Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń