Do góry

Sałatki Przepis na:

Kapusta po góralsku

Kapusta po góralsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 4773

Dodano:

Odsłon: 11306

Kapusta po góralsku jest to jedna z tradycyjnych regionalnych potraw góralskich której podstawy czyli połączenie kapusty kiszonej i ziemniaków zaczerpnięte jest z kuchni śląskiej. Nie należy do wykwintnych lecz urzeka doskonałym smakiem i prostotą. Jest potrawą gotową doskonale pasującą w kuchni śląskiej do pieczonych czy gotowanych golonek, żeberek czy schabowego.

Składniki

  • 0,6 kg kapusty kiszonej
  • 100 g boczku wędzonego
  • garść grzybów suszonych
  • 0,3 kg ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki smalcu
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • odrobina soli i pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Poszatkowaną kapustę opłukuję w cedzaku, przekładam do garnka i zagotowuję z liśćmi laurowymi i zielem angielskim gotując do miękkości. Odcedzam lecz zachowując wodę z niej - będzie potrzebna.
    Boczek kroję w kostkę i podsmażam na smalcu - dodaję go do kapusty. Ugotowane ziemniaki gniotę tłuczkiem po czym dodaję do nich wlewając po trochu wodę z cedzenia kapusty ciągle mieszając aż ziemniaki będą miały konsystencję średnio gęstego puree. Suszone grzyby moczę ok 30 minut w wodzie następnie zagotowuję, odcedzam i kroję w paseczki. Tak przygotowane składniki dodaję do kapusty razem z drobno posiekanym czosnkiem. Mieszam wszystko doprawiając odrobiną soli i pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń